Proactief werken als ondernemingsraad

Wil je als ondernemingsraad echt leren vertegenwoordigen en beïnvloeden?

Jan Bubberman · 23 april 2021

Wie proactief is, heeft vaak meer controle en voelt zich veel zelfverzekerder en krijgt uiteindelijk meer invloed. Eigenlijk moet je als ondernemingsraad proactief zijn als je goed wilt functioneren. In deze cursus Proactief werken als ondernemingsraad wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

Bij menige ondernemingsraad zie je dat het de bestuurder is die bepaalt waarmee de ondernemingsraad zich mee bezig zou moeten houden. En natuurlijk zit de ondernemingsraad niet stil en komt er ook weleens vanuit de leden aan de orde, maar dat leidt meestal niet tot meer dan een rondvraag.

Je wilt een onafhankelijk medezeggenschapsorgaan zijn, maar hoe doe je dat dan wanneer de bestuurder de agenda bepaalt? Misschien is het tijd om zelf de baas te worden over het OR-werk. In deze online Cursus neem ik je mee om je werkwijze aan te passen of ingrijpend te veranderen.

In de dagelijkse praktijk zie je regelmatig dat informatie, adviesaanvragen en instemmingsverzoeken de agenda van de ondernemingsraad bepalen. Dat maakt de medezeggenschap reactief, de vertegenwoordigende taak valt daardoor in het water en de ondernemingsraad mist de kansen om zich te profileren als een onafhankelijke vertegenwoordiging van alle werknemers.

Elke ondernemingsraad stapt, wanneer dan ook, in een rijdende trein. Vanaf het begin van de zittingsperiode is er van alles aan de hand waar je als ondernemingsraad iets mee moet. De bestuurder zal ongetwijfeld graag willen vertellen wat dat is. En een ander probleem wat je in de praktijk ook tegenkomt is dat de bestuurder eigenlijk helemaal niet zit te wachten op de ondernemingsraad en zal de raad zich moeten ‘invechten’ om de eigen rol te vervullen. Gelukkig zijn er ook vele bestuurders die de ondernemingsraad graag uitnodigen voor een oordeel over nieuwe ontwikkelingen.

Wil je als ondernemingsraad echt leren vertegenwoordigen en beïnvloeden? Volg dan deze online Cursus proactief werken als ondernemingsraad.

Cursus Onderwerpen

Laat alles zien
Hoofdstuk Onderwerpen
0% Afgerond 0/1 Stappen
Hoofdstuk Onderwerpen
0% Afgerond 0/1 Stappen

Over de trainer

Jan Bubberman

5 Cursussen

Niet ingeschreven

Cursus Inhoud

  • 10 Hoofdstukken
  • 22 Lessen